Bebeklerde Topuk Kanı ,Neden Alınır?
Bebeklerde topuk kanı alınması sayesinde birçok test yapılmaktadır ve bunlar yeni doğan bebekler için kritik öneme sahiptir. Doğuma hazırlanan pek çok anne adayının aklında, bebeklerde topuk kanı ne zaman, neden alınır benzeri sorular yer alabilmektedir. Özellikle ilk deneyimleyecekleri bu inanılmaz duyguya hazırlanma anında, bilmedikleri noktalar da endişe verici olabilmektedir. Çoğu anne baba yakını da tanık olmuştur, bebeklerin hastaneden çıkmadan mutlaka topuklarından kan alınmaktadır. Bu kimi zaman yetişkinlere bilmelerine rağmen acımasız gelebilir ya da bebek için çok inciti olabileceğini düşünebilirler. Elbette böyle bir durum söz konusu değildir.
Bebek henüz hastaneden ayrılmadan ve elbette sonrası için de yapılan her tetkik, araştırma, onun çok sağlıklı bir şekilde büyüyebilmesi içindir. Hastalıklardan, sıkıntılardan korunabilmesi içindir. Bebeğimizin sağlıklı bir şekilde dünyaya gelmesinin ardından bir takım rahatsızlıklar topuk kanı sayesinde araştırılabilmektedir. Bu nedenle endişe verici bir durum değildir, anne babalar asla paniğe kapılmamalıdır.
Topuk Kanı Nedir?
Peki, gelelim topuk kanı nedir? İçeriğindeki hangi değerler bu denli araştırmalara olanak sağlamaktadır? Topuk kanı, bebekler doğduktan sonra, topuklarından alınan ve bir takım tetkiklerin yapılmasına olanak sağlayan kandır. Bebeklerde ileride oluşabilecek daha çok ender görülen hastalıkların belirlenebilmesi için bu tetkikten yararlanabilmektedir. Bu nedenle topuk kanının alımı oldukça mühimdir. Ne kadar erken bu kan testi yapılır ise o denli oluşabilecek sorulara hızlı bir şekilde müdahale edilmektedir. Bebekler dünyaya geldikten sonra, hastaneden ayrılma önce topuğundan kan alınır. Kan aynı zamanda hastane çıkışı sonrasındaki bir haftalık sürecin neticesinde de tekrar alınmaktadır. Bazı aranan hastalıkların testte çıkışı da bu süreçte kendisini belli etmektedir.
Bebeklerde Topuk Kanı Neden Alınır?
Yeni doğan bebeklerde topuk kanı neden alınır? Yeni doğan tarama testleri hayat kurtarır. Bu testlerden bir tanesi topuk kanının alınmasıdır. Bu test ile birlikte kistik fibrozis, biyotinidaz eksikliği, spinal musküler atrofi, konjenital adrenal hiperplazi, fenilketonüri hastalıklarının erken teşhisi sağlanmaktadır. Bu rahatsızlıklar bebekte mevcut ise ve bu test sayesinde belirlenirse erken önlem alınır. Alınamaz ise, ileride organ yetmezliği, beyin hasarı, büyümede gerilik, ölüm ile karşılaşılabilmektedir. Bu test bebeklere mutlaka yapılmalıdır ancak bazı ebeveynler bu tarz tetkiklere yeni doğanlarda karşıdır. Ailenin reddetme imkânı vardır ancak bir form imzalaması gerekmektedir.
Bir cevap bırakın