Çocuğa Hayır Demek
Çocuğa hayır demek, çoğu ebeveyn tarafından yapılmıyor olsa da aslında uzun vadede çocuğun yararına olan bir durumdur. Çocuk yetiştirmek elbette heyecan dolu ve mutlu anları içeren bir süreçtir. Ancak bir o kadar da sorumluluk barındırmaktadır. Bir çocuğun ileride bürüneceği pek çok davranış, kişiliğinin gelişimi küçük yaşlarda başlamaktadır.
Çocukları disipline etmek kimi zaman anne babalar için korkutucu bir davranış görünebilir. Çocuğa bir kötülük yapmak, önünü kesmek gibi algılanabilir. Oysa bir çocuğa hayır demek, disipline etmek, yetişkinlerin de hayatında devam eden kavramlardır.
Çoğu yetişkin kendisine dahi hayır demesi gereken durumları es geçmektedir. Hâlâ disipline edilmemiş, savurgan, doğruyu yanlışı ayırt edemeyen hayatlar yaşamaktadır. Bu nedenle çocuğumuzu büyütürken “hayır” kelimesinin gerçekte ne demek olduğunu, hata yapıldığında nasıl davranılmasını gerektiğini, saygı, mutluluk, özür dilemek kavramlarının hepsini açıklamamız, öğretmemiz, yaşayarak göstermemiz gerekmektedir.
Çocuğa Hangi Durumlarda Hayır Denmeli?
Hayır demek kimi ebeveynler tarafından ve elbette çocuklar tarafından bir ceza sistemi olarak algılanabilmektedir. Oysa “hayır” demek ceza değildir. Çocuklar anne babalarından öğrenerek büyürler. Onların kişiliğinin, karakterinin gelişebilmesi, oturabilmesi adına hayırın zaman zaman, daha doğrusu gerektiği alanlarda söylenmesi gerekmektedir. Bu çocuğa bir kötülük değildir, aksine onun iyiliği için bazı sınırların konması önemlidir.
Çocuklarımızın büyüme aşamalarında onlara emekledikleri, konuşmayı öğrendikleri, henüz belirli becerileri kapamadıkları anlarda yaptıkları hatalar için kızmayız. Bu durumlarda kızmak yanlış olandır. Ancak, uyuma saatlerinde, tuvalet eğitiminde, kendi kendine yemek yemeye başladığı dönemlerde, söylenmemesi gereken kelimeler kullanıldığında, evin içerisindeki kurallara uyulması gereken gibi durumlarda yavaş yavaş hayır kelimesinin kullanılması gerekmektedir. Oyuncakların toplanması, her istediğinin her an gerçekleşemeyecek olması, teknolojik cihazlara olan yatkınlık gibi durumlarda anne babanın belirli bir tavrının olması ileride çocuğun hayata geçiş anında zarardan çok yarar sağlayacaktır.
Çocuğa Hayır Demek Kötü Ebeveynlik Midir?
Çocuğa hayır demek kimseyi kötü ebeveyn yapmamaktadır. Ancak bunu doğru koşullar altında uygulamak önemlidir. Çocuğun anne babasını kendisini sürekli cezalandıran biriymiş gibi görmemesi lâzım. Kurallara uymamız gerektiğini, doğru ve yanlışın olduğunu, bazı aktivitelerin zamanının olduğunu, hataların yapılabileceğini ama sonrasında nasıl davranılmasını gerektiğini öğrenmesi lâzım. Bu nedenle ebeveynler hayır derken ayrı düşmemelidir, söyledikleri sözleri davranışları ile de çocuğa kanıtlamaları lâzım, yumuşak sakin bir ses tonu kullanmalıdırlar, kararlı olunmalı, verilen mesaj direkt çocuğun “hayıra” neden olan hareketi üzerine olmalıdır. Böylelikle çocuk hayır kelimesini kavrayabilir, anne babanın davranışını anlayabilir, bu hareketler üzerine öğrenerek, görerek büyüyebilir.
Bir cevap bırakın