Şimdi Kayıt Ol

Oturum aç

Şifremi Unuttum

Şifrenizi mi kaybettiniz? Lütfen e-posta adresinizi girin. Bir bağlantı alacaksınız ve e-posta yoluyla yeni bir şifre oluşturacaksınız.

3+3 = ? ( 6 )

Soru ekle

Bir soru sormak için giriş yapmalısınız.

Oturum aç

Şimdi Kayıt Ol

Sitemize kayıt olarak daha verimli kullanabilirsiniz.

Çocuk Boy Kısalığı

Çocuk boy kısalığı, ebeveynler tarafından endişe duyulan ve sıklıkla merak edilen bir konudur. Çocukların gelişiminde önemli anlardan bir tanesi boylarının uzama hızıdır. Çocuk boy kısalığı sıklıkla görülürken kimi çocuklar yaşıtlarına göre daha hızlı uzayabilmektedir. Bu durumda bazı sorular önem taşımaktadır. Hangi durumlarda bir çocuğun boyunun ölçüsü önem taşımaktadır? Boy kısalığı bir rahatsızlık mıdır?  Bir çocuğun boyunun kısa sanılması için ortalama boy uzunluk ölçüleri ne olmalıdır?

İnsanlarda boy kısalığının genel nedeni genetik olmasıdır. Çocukluk döneminde fark edilebilecek bir rahatsızlık var ise tedavi edilmesi gerekmektedir. Hormonal rahatsızlıklardan ergenlik çağına ulaşmaya kadar birbirinden farklı etkenler ya da rahatsızlıklar görülebilir. Bu nedenle çocuğun boy ve kilo takibi ilerleyen yaşlarda önemlidir. Ailelerin endişe etmemesi gerekir ancak beklenmedik bir kısalık varsa mutlaka bir kontrolden geçirilmesi gerekebilir.

Çocuk Boy Kısalığı

Çocuk Boy Kısalığı Neden Görülür?

Çocuk boy kısalığı çok sık rastlanılan bir durum olmayabilir. Kimi çocuklar ergenlik hemen öncesi ya da ergenliğe girmekle birlikte boy atabilmektedir. Bu durum kimi zaman, bazı çocukların birkaç ay daha geç yürümesi, konuşması gibi bir durumdur. Bazı çocuklar yaşıtlarına göre birkaç ay daha geç boy atabilmektedir. Bazı ailelerde ortalama boyda bir kısalık var ise çocukta da görülme mümkündür. Genetik rahatsızlıklar, beslenme bozuklukları, hormonal rahatsızlıklar ile birlikte çocukların boylarındaki kısalık kalıcı da olabilmektedir. Bu açıdan bir çocukta boy kısalığı var ise bunun birden farklı nedeni olabilir. Bir doktorun muayenesi şarttır ve tedavisi gerekebilir.

Beslenme yetersizliği, erken doğum, kronik rahatsızlıklar, genetik miras, kemik ve kas rahatsızlıkları, endokrin hastalıklar, raşitizm gibi hastalıklar çocuklarda boy kısalığının nedenleri arasında gösterilmektedir.

Çocukların Boy Gelişiminde Nelere Dikkat Edilmelidir?

Çocukların ergenlik öncesi dönemlerinde ortalama olarak yılda 5 ila 6 cm civarında uzadıkları bilinmektedir. Çocukta yaşıtlarına göre uzama durumu gözlenmiyor ise doktor gözetimi şarttır. Yapılacak olan incelemeler hangi nedenlerden dolayı çocukta kısalık olduğunu belirleyecektir. Bundan sonrası ise doktorun uygun göreceği tedaviler ile ilerleyecektir. Hormonal rahatsızlıklarda çocuğa gerekli hormon tedavisi uygulanarak boyunun uzaması sağlanabilir. Yetersiz beslenmede doktorun önereceği besin ve vitamin vb. katkılar ile yaşıtları ile aynı ölçülere gelmesi mümkündür. Çocuklardaki boy uzamasından endişe eden aileler çocuk endokrinoloji bölümüne başvurmalıdır. Doktorun incelemeleri neticesinde gerekli tedavi uygulanacaktır. Önemli olan ailenin çocuğa yaklaşımıdır. Çocuk korkutulmamalı, başka çocukların fiziksel özellikleri örnek gösterilmemelidir.

Hakkında admin

Bir cevap bırakın

3+3 = ? ( 6 )

By commenting, you agree to the Terms of Service and Privacy Policy.

dini sohbetler sohbet elektronik sigara islami sohbetler islami sohbet muzik indir islami sohbet