Çocuklarda Düz Tabanlık
Çocuklarda düz tabanlık tedavi edilebilir bir durumdur ve görülmesi ile birlikte tedavi edilmesi gerekmektedir. Böylelikle ilerleyen yaşlarda tedavinin zorluğu ortadan kaldırılabilmektedir. Dünya üzerinde pek çok insanda düz tabanlık görülebilmektedir. Ne var ki, bunun bir rahatsızlık olduğu kabul edilmesine rağmen vaktinde tedaviden kaçınılmaktadır.
Yanlış uzmanlara götürme, yanlış bir bilinçle düzeltilmeye çalışılması görülmektedir. Önemli olan çocukların ayaklarındaki rahatsızlığın fark edilmesiyle birlikte, geç kalınmadan bir uzmana başvurulması gerekmektedir. Böyle durumlarda da çocuğun ortopedi ve travmatoloji uzmanlarına götürülmesi yeterli olacaktır. Rahatsızlığın durumu, çocuğun yaşı, önlenmesi veya durdurulması adına gerekli tedaviler uygulanabilir.
Düz Tabanlık Nedir?
Çocuklarda düz tabanlık karşılaşılan bir durumdur. Tıpta düz tabanlık “pes planus” olarak geçmektedir. Tahmin edilebileceği gibi ortopedi alanına giren bir rahatsızlıktır. Düz tabanlılığı doğru şekilde ifade etmek gerekir ise; ayaklarımızda 3 tane ark denilen kemer bulunmaktadır, adından anlaşılacağı gibi ayaklarımızın kemerli durmasını sağlayan bu parçalardır. Ancak, düz tabanlı kişilerde bu arklardan bir tanesi basınç nedeni ile çökmekte düzleşme oluşmaktadır.
Bu kişilerin ayağında kemer görünmemekte ve ayak yapısının düz bir şekilde geldiği fark edilmektedir. Bebeklik döneminde ayaklar düzdür. Arklardan kemerli yapıyı sağlayan, çocukluk döneminde gelişir. Ancak gelişememesi, bir travma ile karşılaşılması neticesinde çocukta düz tabanlık meydana gelir. Tedavi edilmemesi neticesinde yetişkinlik döneminde de devam eden ağrılı bir rahatsızlığa dönüşür.
Çocuklarda Düz Tabanlık ve Nelere Dikkat Edilmeli?
Düz tabanlılığın tam olarak kesin bir nedeni yoktur. Kimi zaman genetik olabilmektedir. Bebeğin ilerleyen dönemlerde yaşayabileceği bir kaza, sıkıntı ile de çökme görülebilir. Düz tabanlı olan çocuklar daha çabuk yorulabilir, ayak ve bacak ağrısı yaşayabilir. Ne kadar erken doktora başvurulursa o kadar faydası dokunacaktır. Her düz tabanda cerrahiye gerek duyulmamaktadır.
Ağrı durumunda yardımcı olacak destek cihazlardan fayda alınmaktadır. Ortopedik ayakkabılar yardımcı olacaktır. Fizik tedavi önemlidir. Ayrıca kilodan kaçınılmalı, yorucu sporlardan uzak durulmalıdır. Mümkün oldukça çocuklarda cerrahiden uzak durulup, ağrı kontrolü tedavisi, destekleyici tedaviler üzerine gidilir. Ancak şiddetli ağrı ve rahatsızlık durumunda cerrahiden yardım alınabilir. Çocuğun gelişimine dikkat edilmeli, en kısa sürede doktora başvurulmalıdır. Böylece gerekli olan tedaviye başlanabilir, hızlı bir şekilde ilerleme kaydedilebilir.
Bir cevap bırakın