Çocuklarda Tuvalet Eğitimi
Çocuklarda tuvalet eğitimi; çocuğun gelişimine ve karakterine göre farklı dönemlere denk gelebilmektedir. Her insanın metabolizması, bünyesi, algılarındaki farklılık elbette çocukluk döneminde de farklıdır. Dolayısı ile her çocuğa ona göre yaklaşmak önemlidir. Tuvalet eğitimi çocuk doğasının, gelişiminin en önemli basamaklarından bir tanesidir. Ne kadar çocuğun yapısına göre davranılır ise o kadar olumlu ve hızlı gelişmeler elde edilecektir. Sırf anne baba öyle istiyor, çevreden öyle duyumlar alınıyor diye, bir başkasının çocuğu çok erken tuvalete gitmeye başladı diye bir başka çocuk da öyle olacak değil. Bu nedenle anne babalar, kendi çocuklarına sadece kendi çocuklarının kişisel ve fiziksel yapılarına göre davranmalıdır. Tuvalet eğitiminin basamakları olabilir. Dediğimiz gibi, her çocuğun gelişimi farklı şekilde ilerleyebilmektedir. Bu maksatla tuvalet eğitimindeki basamaklar da farklı olabilir.
Çocuklarda Tuvalet Eğitimi Ne Zaman Başlamalı?
İnsan gelişiminin önemli basamakları elbette çocukluk döneminde oluşmaktadır. Bunlardan bir tanesi çocuklarda tuvalet eğitimi dönemidir. Her insanın yürümek, konuşmak gibi fiziksel aktiviteleri birbirinden farklı dönemlerde tamamlanabilmektedir. Çocuklarda tuvalet eğitimi de, çocuğun kendisini hazır hissettiği, aileye bunu yansıtabildiği dönemlerde başlamaktadır. Kimi çocuklarda 18-24 aylık dönemler arasında başlanırken, kimi çocuklarda ise 30 aylık dönemlere kadar beklenebilmektedir. Çocukların özellikle gün içerisinde bezlerinin kuru kalma süresine dikkat edilmelidir. Öğlen uykusundan tuvalet ihtiyacıyla kalkmaması, kuru bir şekilde uyanmasına dikkat edilmelidir. Ayrıca; tuvalet kullanmayı kendisi belirtiyor, artık bezinden rahatsız oluyor, fiziksel hareketlerle, sözle belirtiyor ise tuvalet eğitimine geçilebilir.
Çocuklara Tuvalet Eğitimi Verirken Nelere Dikkat Edilmeli?
Çocukların kendilerini rahat bir şekilde tuvalet eğitimine hazır olduklarını ifade etmeleri mümkündür. Çocuğu takip etmek, davranışlarını incelemek, gün içerisindeki bezinin kuruluk süresi, bezden rahatsız olması gibi anlar hazır olduğunu gösterir. Peki, eğitimde nelere dikkat edilmelidir? Çocuğa baskı yapmamak, cezalandırmamak, kızmamak çok önemlidir. Çocuk tuvalete hazır olduğunu belli ettiği için acele etmenin hiçbir anlamı yoktur. Çocuğun kendisini kötü hissetmesine, korkmasına, zorlarken onun kabız olmasına, rahatsızlanmasına gerek yoktur. Bunu daha çok oyunla, gün içinde belirlenen saatlerde yaptırmak, gerekirse lazımlık kullanmak, sohbet etmek, ellerini yıkamayı öğretmek ve bunu eğlenceli bir şekilde yaptırmak önemlidir. Eğitici, eğlendirici çizgi filmler, kitaplar da yine çocuğun en doğal aktivitesine huzurlu ve sıkıntısız bir şekilde başlamasına katkı sağlayacaktır. Önemli olan, korkutmamak, acele etmemek ve asla başka çocuklarla kıyaslamamaktır.
Bir cevap bırakın