Diş Çıkarma Döneminde Bebek Nasıl Beslenmeli?
Diş Çıkarma Döneminde Bebek Nasıl Beslenmeli?
Diş çıkarma, özellikle bebeklik döneminde hem bebek hem de ebeveynler için oldukça kritik ve zorlu bir süreçtir. Bebekler büyürken adım adım pek çok süreçten geçmektedir. Dünyaya alışırken çevrelerini tanımak, ebeveynlerini tanımak, vücutlarının gösterdiği değişimler ile birlikte hayata tutunmaktadırlar.
Bir çocuk, bir yetişkin olana kadar da bu süreçler farklılıklar göstererek devam edecektir. Bir bebeğin yavaş yavaş anne sütünden ayrılması, diş çıkarması da bu sürecin önemli adımlarından bir tanesidir. Özellikle ilk kez bu deneyimi yaşayan anneler bebeklerinin diş çıkarma sürecinde endişeli olabilir.
Bebeğinin davranışlarını sezmek, ona göre tepki vermek, ihtiyaçlarını karşılamak, diş çıkarma anında acı çekmesinden dolayı üzülmek yeni ve farklı duygular olacaktır. Beslenmesi bebeğin bu dönemi için de farklılık gösterecektir. Sütten ayrılıp gıdalara geçiş yapması yine anne için de duygusal bir an olacaktır. Bu da anneyi bebeği diş çıkarırken en doğru şekilde nasıl besleyebileceği konusunda panik yapmaya itebilir. Peki, diş çıkarma döneminde bebeğin nasıl beslenmeli? Bunun için önce bebeğin diş çıkarma dönemine dikkat etmek gerekmektedir.

Diş Çıkarma Döneminde Bebek Nasıl Beslenmeli?
Bebekler Ne Zaman Diş Çıkarmaya Başlar?
Bebekler için önemli anlardan bir tanesi diş çıkarmaya başlama dönemidir. Bu dönem genellikle 6. aydan itibaren başlamaktadır. 30. ay döneminde de tamamlanabilmektedir. Tabi ki bazı bebeklerde bu sürecin başlangıç ve bitiş dönemleri değişkenlik gösterebilir. Yine de diş çıkarma anında gösterdikleri tepkiler çoğunlukla aynıdır. Bu da anneler için ipucu olmaktadır. Bebeklerin ağzında salya oluşması veya artışı, hafif ateşlenme dönemleri, huzursuzlanma, uyku düzenlerinde bozulma, ellerini ısırma, kimi bebeklerde kulaklarını çekme diş çıkarma döneminin belirtileri arasında yer almaktadır.
Bebeklerin Diş Çıkarma Döneminde Beslenmesi
Bebeklerin diş çıkarma dönemi başladığında doğru beslenme önemlidir. Damak yapıları hassastır. Diş çıkarma döneminin verdiği bir huzursuzluk da bulunmaktadır. Bu nedenle diş çıkarma dönemindeki bebeklerin daha çok püre tarzı gıdalarla ve elbette doktorun önerdiği ürünlerle beslenmesi doğru olacaktır.
Doktorun önerisi dışına çıkılmadığı sürece meyve püreleri, muhallebiler, devam sütleri yeterli olacaktır. Zorlanmayacakları, damak diş acısına neden olmayacak, ağız içini serinletebilecek gıdalar iyi gelecektir.
Mevsiminin meyveleri püre yapılabilir. Çocuğun alerjen durumları da göz önüne alınmalıdır. Ağrısı olacağı için doktor önerisi ile sert gıdalar damak kaşıyıcı olarak eline verilebilir. Ağrı kesici jeller kullanılabilir. Kısaca, doktor önerisinden çıkmadan ek mamalar, gıdalar, kaşıyıcı ürün ve gıdalar rahatlıkla kullanılabilir. Bebeğe sarılmak, yumuşak ses tonu ile konuşmak, sakin ortam yaratmak da bu dönemi rahat geçirmesini sağlayacaktır.
Bir cevap bırakın