Diş Çıkarma Dönemini Daha Rahat Hale Getirmenin 6 Yolu
6. aydan itibaren çeşitli belirtiler neticesinde bebeklerin dış çıkarma dönemine geçiş yaptığı anlaşılabilmektedir. Aynı zamanda bebeğinizin büyüme ve gelişme belirtilerinden biri olan diş çıkarma dönemi ebeveynler için oldukça kritik bir dönemdir. Bu belirtiler bebekten bebeğe farklılık gösterebileceği gibi bu sürecin bebeğinizi ne ölçüde etkilediği de yine bebekten bebeğe farklılık gösterebilmektedir. Ancak ortak bir nokta var o da bebeklerde diş çıkarma dönemi ebeveynler için ne yapacağını, bebeğini nasıl rahatlatabileceğini araştırma aşamasıdır.
Çünkü bu süreçte bebekte oluşan ateş, ağrı, yemek yiyememe, diş kaşıntısı ve bunlara bağlı olarak halsizlik, huysuzluk gibi belirtiler görülebilmektedir. Bu belirtiler karşısında ebeveynler ister istemez kendilerini yetersiz ve çaresiz hissedebilmektedir.
Bu noktada ebeveynlerin kendilerini çaresiz ve yetersiz hissetmemeleri için bebeklerde diş çıkarma dönemini daha rahat hale getirmenin 6 yolundan bahsettik. Ancak bu konuya geçmeden önce bebeklerde diş çıkarma belirtileri nelerdir? Öncelikle bu konuya kısaca değinmekte fayda var.
Bebeklerde Diş Çıkarma Belirtileri Nelerdir?
Bebeklerde diş çıkarma dönemi belirtileri bazen bebekten bebeğe farklılık gösterebilmektedir. Ancak birtakım ortak belirtiler de mevcuttur diyebiliriz. Bunlar şu şekildedir:
– İştah da kayıp, emmek istememe veya meme ısırma gibi durumların oluşması.
-Diş etlerinde şişlik kızarıklık. Aynı zamanda ateşe bağlı olarak beyaz beyaz iltahaplanmayı andıran lekeler.
-Diş hassasiyeti.
-Baş ağrısından kaynaklı olarak saç çekme kulak kaşıma gibi durumlar gözlemlenebilir.
-Ağlama krizleri, huysuzluk, sinirlilik hâlleri.
-Elini veya farklı cisimleri ağza götürme.
-Sık sık uykudan uyanma veya derin uykuya dalamama.
-Tükürük bezleri bu dönemde çok aktiftir. Bu yüzden sık sık salya akması gözlemlenebilir.
-Ateşe bağlı olarak ishal veya az yemek tüketimine bağlı olarak kabızlık gözlemlenebilir. Aynı zamanda bir takım enfeksiyon semptomları da görülebilir.
Peki tüm bu belirtiler ışığında diş çıkarma dönemini daha rahat hale getirmek için ne yapmalısınız?
Diş Çıkarma Dönemini Daha Rahat Hale Getirmenin Yolları?
1.Salya Problemi:
Diş çıkarma döneminde bebeklerde salya artışı görülmektedir. Bu noktada ağız çevresinde sivilcelenme veya önüne geçilmezse yara gibi belirtiler görülebilmektedir. Bu da bebeğinizi rahatsız edecektir. Bu noktada ağızdan akan salyaları temizlemek için hafif ıslak pamuklu bir bezle sık sık ağız çevresini yumuşak hareketlerle silmek gerekmektedir.
2.Diş Eti Problemi:
Diş çıkarma dönemi boyunca en sık görülen diş eti ağrıları ve kaşınmaları bebekleri en çok rahatsız eden durumlardan bir tanesidir. Bu noktada orta yumuşaklıkta sebzeleri soğuk bir şekilde bebeğinize vermeniz diş eti ağrı ve kaşıntılarına oldukça iyi gelecektir. Aynı zamanda yine soğuk temiz ve steril bir bez yardımıyla yumuşak hareketlerle masaj yapılabilir.
3.Sık Sık Emzirmek:
Diş çıkarma döneminde bebeklerde normalin aksine oldukça fazla sıvı salgısı gerçekleşir. Bu yüzden su kaybı fazlasıyla yaşanmaktadır. Bu noktada bebeğinizi sık sık emzirmeniz sıvı kaybının dengelenmesi için çok önemli rol oynayacaktır.
4.Masaj Yapmak:
Bebeklerde diş çıkarma döneminde vücudun çeşitli yerlerinde ağrı ve buna bağlı olarak huzursuzluk hali kaçınılmazdır. Bu noktada bebeğinizi rahatlatacak masajlar yapmanız oldukça etkili bir çözüm yolu olacaktır. Ancak bazı durumlarda bebekten bebeğe bağlı olarak ağrının giderilmesi masaj yöntemi ile pek mümkün olamayabiliyor. Böyle bir durumda tabi ki doktora başvurmak ve doktorunuzun önerdiği ağrı kesici etkili ilaçları kullanmanız daha etkili olacaktır.
5.Ilık Duş Yaptırmak:
Bebeğiniz bu süreçte oldukça rahatsız edici ağrılar ve ateş gibi problemlerle mücadele edecektir. Bu yüzden ılık bir duş aldırmak yine etkili olan yöntemlerdendir. Bebeğinize özellikle uyku öncesi ılık bir duş aldırmanız oldukça etkili bir rahatlatma yöntemi olacaktır.
6.Kıyafet Seçimine Dikkat Edin:
Diş çıkarma döneminde dar, sıkı veya çok kalın kıyafetlerden bebeğinizi olabildiğince uzak tutmalısınız. Bebeğinize ne kadar hafif ve rahat kıyafetler giydirirseniz o kadar rahat olacaktır. Çünkü zaten bu süreçte yeterince ağrı, ateş bebeğinizi bunaltıyor olacaktır. Bu yüzden ona ekstra ağırlık ve huzursuzluk verecek kıyafetlerden çok daha ince rahat kıyafetleri tecih etmeniz oldukça etkili olacaktır.
Ay Ay Bebek Diş Çıkarma Tablosu
Bebeğiniz her ay ve her geçen gün büyüyor ve gelişiyor. Bu noktada diş gelişimi de doğrusal gelişimi ay ay takip etmekte. Her ay farklı gelişim sürecini tamamlayan bebeğiniz diş gelişimini de böylelikle zamanla tamamlamakta.
Peki bebeklerde diş çıkarma dönemi ay ay nasıl seyretmektedir?
Ön Dişler (Üst) : 6 veya 8 aylıkken bu üst ön dişler çıkmaya başlar.
Arka Dişler : 9 veya 11 aylıkken çıkmaya başlar.
Sivri Dişler (Köpek Diş) : 1 yaşından sonra yani 16 veya 20 aylıkken çıkmaya başlar.
Üst Küçük Azı Dişler : 1 yaşında veya 16 aylıkken çıkmaya başlayacaktır.
Üst Büyük Azı Dişler : 2 yaşa yaklaşırken veya 2 yaş sonrası yani 20-30 aylıkken çıkmaya başlayacaktır.
Ön Alt Dişer : 5-7 aylıkken çıkmaya başlar.
Alt Arka Dişler : 10 veya 12 aylıkken çıkmaya başlamaktadır.
Alt Sivri Dişler(Köpek Diş) : 16 veya 20 aylıkken çıkmaya başlamaktadır.
Alt Küçük Azı Dişler : 12-16 aylıkken çıkmaya başlamaktadır.
Alt Büyük Azı Dişler : 20-30 aylıkken çıkmaya başlamaktadır.
Bebeklerde diş çıkarma dönemi boyunca sık karşılaşılan durumlar bu şekilde yer almaktadır. Bu süreçte ebeveynlere oldukça büyük bir görev düşmektedir. Diş çıkarma dönemi ile ilgili donanımlı olmak hem bebek hem de siz ebeveynler için oldukça rahat ilerleyen bir sürece dönüşecektir. Bu bilgiler ışığında doktorunuzun da onayı ve yönlendirmesi ile bebeğiniz için en doğru adımları takip etmeniz en zorlu anlarda rahat bir nefes almanızı sağlayacaktır.
Bir cevap bırakın