Okul Öncesi Eğitim ve Hazırlık
Okul öncesi eğitim ve hazırlık, tüm çocuklar için gerekli görülen bir dönemdir. Çocuklarımız çok hızlı bir şekilde büyümektedir. Çevrelerindeki dünya ne kadar genişlerse o kadar bilgi ile tecrübe ile birlikte büyürler. Bu da onların birer yetişkin olarak, hayatlarının ileriki dönemlerinde kolaylık ve fayda sağlayacaktır.
Ebeveyn olarak bir evlat yetiştirmek neşeli, eğlenceli ve heyecanlıdır. Aynı zamanda da tecrübe ve bilgi birikim ister, çocuk psikolojisinden anlayabilmek gerekebilir. Elbette dünya üzerindeki hiçbir anne baba da büyürken aynı eğitim geçmemektedir.
Aynı yaşam şartları ile büyümemektedir. Bu nedenle de her çocuğun büyürken okula başlama döneminden önce, zekâ yapısına uyacak şekilde bir eğitimden geçmesi mühimdir. Yaşıtları ile birlikte olmalı, işin uzmanı olan kişilerden eğitim almalı, yaşına uygun ve gelişimini güzelleştirecek etkinliklere katılmalıdır.
Okul Öncesi Eğitim ve Hazırlık Nedir?
Okul öncesi eğitim ve hazırlık günümüzde geçmiş yıllara göre daha yaygınlaşmaktadır. İlk kez anne baba olanlar için akıllarındaki okul öncesi eğitim nedir sorusu normal karşılanabilir. Günümüz anne babalarının çoğunun bu tarz bir eğitim ve etkinli imkânının olamaması, kendi çocuklarına eğitim konusunda yaklaşımlarını da etkileyebilmektedir.
Okul öncesi eğitim, 0 ila 6 yaş arasındaki çocukların, okul hayatına başlamadan önce aldıkları bir eğitim, etkinlikler bütünüdür. Bu dönemde çocukların gelişimine uygun, evde de aldıkları eğitimin, gördükleri hayatın desteklenebilmesi adına programlar uygulanmaktadır. Bu eğitimin verilmesi mümkün oldukça sağlanmalıdır.
Çünkü bir insan, bebeklik döneminden itibaren, hatta anne karnında iken etrafını hissetmeye başlamaktadır. Dolayısı ile gördüğü, duyduğu her şey, kendisine hissettirilen her his, öğretilen her davranış yetişkinlik hayatı için birer birikim olmaktadır. Bu nedenle, okul eğitim dönemi başlamadan, çocuklara gerekli birikimlerin de kazandırılması gerekmektedir.
Okul Öncesi Eğitimde Nelere Dikkat Edilmelidir?
Çocuklar gönderildikleri kurumlarda sevgi ve saygıyı, hem özgür olmayı hem de disipline olabilmeyi, yaratıcılığı, zekâmızı kullanmamız gereken noktaları, insanlara karşı davranışı, çevre ile uyumu, hislerin paylaşımını öğrenmektedir. Bu şekilde çocukların insanlarla çevreyle uyumu gelişir, dilini öğrenme ve konuşma becerisi güçlenir, karar verme, hislerini paylaşma, saygı duyma ve özür dileme gibi duygularını yönetebilir.
Bir cevap bırakın