Vajinal Mantar
Vajinal mantar, pek çok kadında rastlanılan bir rahatsızlık olmasına rağmen bilgi sahibi olunmadığı için farkına varılmamaktadır. Kimi zaman kadınların hem sosyal yaşamlarını hem de cinsel hayatlarını etkileyebilmektedir.
Bu rahatsızlık kadınların vajina bölgesinde enfeksiyona yol açabilmektedir. Sık sık tedavi edilebilen, kimi zaman da sık sık tekrarlayan bir hastalıktır. Bu mantarın en rahatsız edici yanı çok çabuk tedaviye karşı direnç kazanabilmesidir.
Kadınlar vajinalarında bir rahatsızlık hissettikleri zaman geç kalmadan bir hekime danışmalıdır. Nedeni belirlenerek eğer vajinal mantar ise erken teşhis ile tedavi seçenekleri belirlenebilir. Vajina çevresinde pek çok belirti ile kişiyi rahatsız edebilmektedir. Cinsel ilişki yolu ile bulaşma durumu vardır ancak cinsel ilişki yaşamamış kadınlarda da görülmektedir. Bu nedenle belirli bir yaşam biçimi, beslenme, hijyen konularında kişilerin dikkatli olması şarttır.
Belirtileri
Vajinal mantar kadınların oldukça yüksek bir kısmında görülmektedir. Mantarın cinsel ilişki ile bulaşması şart değildir. Kadınlar vajina ve çevresinde bir rahatsızlık hissettiklerinde hekime başvurmaları gerekir. Böylelikle belirlenen tedaviler ile sıkıntı yaşamadıkları eski yaşamlarına kısa süre içerisinde dönebilirler. Vajinal mantar belirtileri bulunmaktadır. Bunlar arasında en yaygın olanları; yanma, kaşıntı, ağır ve genellikle beyaz bir akıntı, kızarıklık, döküntü, sık idrara çıkmak, cinsel ilişkiye giriyor ise bu esnada yine yanma ve ağrı şeklindedir. Bu belirtilerden birkaçı ya da hepsi görülebilir. Fark edildiği anda doktor ile iletişime geçmek önemlidir.
Tedavisi
Vajinal mantar tedavisi sıklıkla mantar kremleri, hap, bitkisel yolla ya da mantar fitili şeklinde gerçekleştirilebilir. Ancak vajinal mantar tedavi sonrası tekrar edebilmektedir. Burada hiç yaşamadan ya da tedavi sonrası nelere dikkat edilmeli şeklinde ilerlemek gerekir. Çünkü stres, hamilelik, genetik, yanlış hijyen, yanlış çamaşır seçimi gibi etkenler mantara neden olur.
Bu nedenle sağlıklı beslenmek, bağışıklığı güçlendirmek, genital temizliği doğru yapmak, stresi azaltmak, antibiyotiklerden mümkünse uzak durmak, pamuklu çamaşır kullanmak, vajinal duş yapılmaması konusunda dikkatli olunmalıdır. Aynı zamanda ortak kullanım alanlarında havuz, sauna vb. özen gösterilmelidir. Kişilerin beslenmede özellikle C vitamini ağırlıklı beslenmeye, bol su içmeye, az işlenmiş gıda tercihine, şeker ağırlıklı ürünlerden kaçınmaya dikkat etmesi gerekmektedir.
Bir cevap bırakın